Observeren - Waarnemen

Prikkels waarnemen

Waarnemen is eigenlijk niets anders dan heel goed opletten. Zonder dat je erbij nadenkt ben je in de beroepspraktijk constant aan het waarnemen. Je ziet, hoort en ruikt van alles om je heen. Je zintuigen vangen prikkels op en geven ze door aan de hersenen. Die geven er een betekenis aan. Op basis daarvan handel je. Je ruikt bijvoorbeeld een onaangename geur, en denkt 'poepluier', en gaat vervolgens de luier verwisselen.

In de praktijk kan het zo zijn dat jij op een prikkels anders reageert dan je collega. Je zintuigen hebben dezelfde prikkels opgevangen, maar er een andere betekenis aan gegeven. Dat komt bijvoorbeeld omdat jij meer voorinformatie had en de prikkels daarom beter kon plaatsen. Het kan ook zijn dat de prikkels jou deden denken aan een situatie die je vroeger hebt meegemaakt.

Je reageert niet op alle prikkels. Anders zou je helemaal gek worden. Niet alle prikkels vang je op en niet alle prikkels zijn belangrijk genoeg.

Waarnemen is dus ingewikkelder dan het lijkt. Je ziet niet alles en wat je denkt te zien klopt niet altijd met de werkelijkheid. Kijk maar eens naarvoorbeelden op de website Wikipedia (klik op links) en zoek opgezichtsbedrog.

Extra informatie

Overzicht vaardigheidstrainingen

  • Hulpmiddelen
  • Om goed planmatig te werken, gebruik je de hulpmiddelen.